Gyakori kérdések

  1. Robbanás veszélyes-e az átalakított gépjármű?
  2. Lehetséges-e a parkolás mélygarázsban?
  3. Teljesítménycsökkenés és fogyasztásnövekedés várható-e?
  4. Hogyan változik a motor élettartalma a gázrendszer használata során?
  5. Mekkora összegbe kerül az átalakítás és mit tartalmaz?
  6. Beszerelés után mi a teendő?
  7. Mennyi időt vesz igénybe az átalakítás?
  8. Dízelmotorba lehetséges-e a gáz beszerelése?

Robbanás veszélyes-e az átalakított gépjármű?

Nem, mert a gépjárműbe a gázrendszert hivatalos szakműhelyben építik be, ahol a gázautó szerelők hivatalos gáz-autószerelő szakképesítéssel rendelkeznek. A gáztartályokon pedig 2003. 01.-tól elektromos mágnes szelep is található, amely bárminemű baleset, meghibásodás vagy diagnosztikai hiba esetében azonnal elzárja a gáz útját a motortérbe. A gáztartályok anyaga 3-4mm vastag acéllemez, amelyek a csomagtartóban vagy különleges esetben a gépjármű aljára vannak felfogatva. Ez jellemzően azokat az autókat érinti, ahol a pótkerék a gépjármű alatt helyezkedik el és a gáztartály annak a helyére van felszerelve.
 

Lehetséges-e a parkolás mélygarázsban?

A benzin- gázüzemű járművek lehajtását 2011 októberétől engedélyezi a Belügyminiszter
26/2011. (IX.6.) BM. rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról 601. § (6) Az (5) bekezdés pontja miszerint a bejáratnál, jól látható módon a „Biztonsági szelep nélküli LPG üzemű jármű részére tilos a behajtás” feliratú táblát kell elhelyezni.  Tehát megszűnt az a rendelet, amely eddig tiltotta a gázüzemű gépjárművek lehajtását, parkolását a mélygarázsokba, így azok az autók, melyek el vannak látva elektromos mágnes tekercsel és biztonsági lefúvató szeleppel, azokra a tiltás nem vonatkozik. Családi házakban, a padlószinten szellőző nyílásokat kell kialakítani, ahol az esetlegesen szivárgó gáz távozhat a szabadba, akkor nyugodtan leállíthatjuk gépkocsinkat. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak háztartási jelzőkészülékek is, az alsó robbanási határérték 20%-nál riasztójelzést adnak vagy egy szellőzető rendszert indítanak be. Mivel azonban a gépjármű tartályán elhelyezett mágnes tekercs a gépjármű álló helyzetében zárva van, így gyakorlatilag gázszivárgás nem jöhet létre.
 

Teljesítménycsökkenés és fogyasztásnövekedés várható-e?

Mivel az autógáz fűtőértéke alacsonyabb, mint a benzin üzemanyagé, így természetesen kismértékű fogyasztásnövekedésre számíthatunk. Ez csak azonos nem változó feltételek mellett 0-30% közötti érték lehet. Ennek a különbségnek befolyásoló tényezője lehet a motor állapota. Azonban egy rosszul beállított vagy helytelen működésű benzinmotornál lehetséges az is, hogy gázüzemben a gépjármű kevesebbet fogyaszt, mint eredeti benzinüzemben. Az új korszerű szekvenciális, hengerenkénti befecskendezős gázrendszerek esetében, már csak minimális, nem észrevehető teljesítmény csökkenésről beszélhetünk, mivel a gázrendszer befecskendezési karakterisztikája megegyezik a benzines alapértékekkel.
 

Hogyan változik a motor élettartalma a gázrendszer használata során?

A megfelelő szabályok betartásával egyértelműen kijelenthető, hogy a motor élettartalma megnövekszik. Ez az elnyújtottabb, lágyabb égésnek köszönhető, valamint magának a gáz üzemanyagnak, mivel ha gázzal üzemel a motor, a benzinből kioldódó anyagok nem jutnak be a kenőolajba, nem szennyezik azt, így a motorban lévő alkatrészek a jobb minőségű kenőolajban futnak a gyári periódus idő alatt. Fontos tudni még, hogy azoknál a gépjárműveknél ahol a szelephézag vezérlés nem automatikusan történik, ott a szelephézagot ellenőrizni kell bizonyos futásteljesítmény megtétele után. Alkalmazható még a szelepek védelme érdekében úgynevezett felsőkenő (JLM) készülék, mely menet közben speciális olajjal keni a hengerfej alkatrészeit. A ZAVOLI készülék speciális, erre a célra kifejlesztett szoftvere lehetőséget biztosít, bizonyos mennyiségű benzin hozzáadagolására magasabb fordulatszám tartományban, így még ilyen védelmet is biztosíthatunk a motor szelepjeinek védelme érdekében.
 

Mekkora összegbe kerül az átalakítás és mit tartalmaz?

Erről bővebb információt, az Akció menüpontban lehet találni, ahol mindig a legfrissebb átalakítási ajánlatok várják Önt. Speciális, az Ön autójára szabott átalakítási ajánlatért, az Árajánlat kérése menüpontban tájékozódhat. Az Önhöz eljuttatott átalakítási ár tartalmazza a teljes gázbeszerelést, kettősüzemű vizsgát vagy átalakítási engedélyt, az általános forgalmi adót is.
 

Beszerelés után mi a teendő?

A sorozatátalakítási engedéllyel szerelt autók esetében egy adatlap kerül kiadásra, melyet az illetékes okmányirodában kell beadni és ott beírják a forgalmi engedélybe a benzin-cseppfolyós gáz üzemet az átalakítási engedély számával együtt. Az egyedi átalakítási engedéllyel szerelt autók esetében a gépjárművet Hatósági Műszaki felülvizsgálaton kell bemutatni, ott fogják kiadni az adatlapot és azután kell bemenni az okmányirodába. Fontos tudni még, hogy az átalakítási engedély 1 évig érvényes, meghosszabbítására nincsen lehetőség. A beszerelés után az átalakítási engedéllyel, a lehető legrövidebb időn belül meg kell jelenni a vizsgabázison. A gázrendszer akkor lesz teljesen „hivatalos” amikor az a forgalmi engedélyben is szerepel.
 

Mennyi időt vesz igénybe az átalakítás?

A legtöbb esetben a beszerelés 1 munkanapot vesz igénybe. Ez jellemzően a 4 hengeres gépjárművekre vonatkozik, de a több hengeres autók esetében is van erre lehetőség, figyelembe véve a beszerelés körülményeit.
 

Dízelmotorba lehetséges-e a gáz beszerelése?

Természetesen lehetséges, bővebb információ: www.dizelgaz.hu